1. Информация от Общото събрание на Асоциация "Съвременни читалища"
2. Работна среща в Синеморец на членовете на Асоциация "Съвременни читалища"
3. 50 години НЧ "Васил Левски" гр. Балчик
4. 90 години НЧ "Св. св. Кирил и Методий" с. Дорково
5. Празници на Бов, 2009 - Традицията е жива
6. Общ e-mail адрес на членовете на Асоциацията
7. Запитване относно необходимостта от е-mail адреси на членовете в association.bg
8. Министерство на културата с 50 млн. Лв. от ОП "Регионално развитие"
9. Служител на НЧ "Цар Борис III", гр. София с награда от Министъра на културата

Информация от Общото събрание на Асоциация "Съвременни читалища"

На 29.04.2009 г. в Ритуалната зала на НЧ "Цар Борис III" гр. София, се проведе редовно годишно отчетно събрание на Асоциация "Съвременни читалища" при следния дневен ред:
1. Отчетен доклад за дейността на Асоциацията за 2008 г.
2. Финансов отчет за 2008 г.
3. Избор на носител на Годишната награда на Асоциацията за най-голям принос към дейността й.
4. Приемане на план за работата на Асоциацията за 2009 г.

Протокола от събранието можете на намерите ТУК , а плана за 2009 г. ТУК

Работна среща в Синеморец на членовете на Асоциация "Съвременни читалища"

Управителният съвет на Асоциация "Съвременни читалища" организира работна среща на членовете на Асоциацията от 21 до 24 юни 2009 г. в с. Синеморец. Срещата ще се проведе в почивната база на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Програмата на срещата включва следните теми:
- Запознаване и обмяна на опит с читалищата-членове на Читалищна асоциация за развитие - юг;
- Работа на Центъра за професионално обучение към АСЧ;
- Работа на Центъра за информация и посредничество към АСЧ;
- Работа на мрежата от IT Card тестови центрове към АСЧ;
- Резултати от реализацията на програмата "Обмяна на опит чрез практическо обучение" на Асоциация "Съвременни читалища";
- Работа по проекти;
- Организационно-административни.

Поканени са да участват представители на читалищата, които членуват в АСЧ. Няма ограничение на броя представители от едно читалище, но е необходимо участието да се заяви предварително.
Настаняването в базата на Софийски университет струва 32 лв., като цената включва нощувка, закуска, обяд, вечеря и 2 кафе паузи. Разходите за участие се поемат от участниците. За направените разходи почивната база издава фактури.
Заявка за участие можете да направите на телефоните на Асоциация "Съвременни читалища" или чрез попълване на регистрационна форма до 2 юни 2009 г.
Регистрационната форма можете да намерите ТУК
Автобуси за Синеморец тръгват от Бургас в: 10.00, 12.45, 17.30, а от Ахтопол в: 6.30, 12.00, 15.30, 19.00.

50 години НЧ "Васил Левски" гр. Балчик

Екипът на НЧ "Васил Левски" гр. Балчик кани всички колеги и приятели на своя 50-годишен юбилей, който ще бъде отбелязан на 29 май 2009 г. с много песни, танци и усмивки, с много настроение!
Заповядайте в 17,30 часа на площада пред сградата на Община Балчик да споделите с нас този празник!
Поканата можете да намерите ТУК

90 години НЧ "Св. св. Кирил и Методий" с. Дорково

Читалищното Настоятелство има удоволствието да Ви покани на тържествения концерт по случай 90 годишнината от създаването на НЧ „Св. св. Кирил и Методий" с. Дорково, който ще се състои на 23.05.2009 г. /събота/ от 10.30 часа в читалищния салон.
Ще се радваме да сме заедно, за да споделим доброто си настроение в празничния ден!
Покана за юбилея можете да намерите ТУК

Празници на Бов, 2009 - Традицията е жива

От 2006 г. Народно читалище "Светлина" - Гара Бов е организатор на традиционните празници на две селища с една история и едно име - Бов. Между църковните празници "Спасовден" (традиционен събор на с. Бов) и "Петдесетница" (традиционен събор на с. Гара Бов), различни поколения от цялата община се събират, намирайки място за изява в ПРАЗНИЦИТЕ НА БОВ.
Ежегодните празнични мероприятия популяризират културно - историческото наследство и природно богатство в Бов и селищата на територията на община Своге. Те ще се проведат в периода 31 май - 5 юни 2009г. под мотото "Традицията е жива". Организатори са Народно Читалище "Светлина" - Гара Бов и Община Своге, под патронажа на кмета на Община Своге - Емил Атанасов и с подкрепата на Министерството на културата.
Празниците под надслов "Традицията е жива" разкриват стремежа на местната общност не само към съхраняване на родния бит и фолклор, но и към възраждане на българския занаят - ГРЪНЧАРСТВО.
Покана за празниците можете да намерите ТУК
Програмата на празниците можете да видите ТУК
Плакатът за празниците можете да видите на ТУК

Общ e-mail адрес на членовете на Асоциацията

По време на Общото събрание на АСЧ по предложение на г-жа Вера Демирева бе взето решение за създаване на адрес на електронна поща, който да трансферира всички изпратени до него писма до всички членове на АСЧ (по подобие на използвания в миналото ). В изпълнение на това решение е създаден адрес - всичко изпратено до него ще бъде получавано от всички членове. Ако искате вашият e-mail адрес да бъде изключен от списъка с получатели е необходимо да ни пишете на office'); document.write('@'); document.write('association.bg'); " class="boldBlueLink">office@'); document.write('association.bg');
Реализацията на това решение има и някои негативни страни, поради което екипът на АСЧ в близко бъдеще ще разработи алтернативен и по-сигурен механизъм за обмен на информация между членовете на Асоциацията. Към момента предлагаме да използвате приоритетно възможностите, които осигурява Информационния бюлетин на АСЧ за вътрешно организационен обмен на информация.

Запитване относно необходимостта от създаване на е mail адреси на членовете в association.bg

Във връзка с предложение на г-жа Вера Демирева, поради недоставяне до получателите през последните 5 месеца на част от писмата изпратени от електронните адреси в Chitalishte.bg, да бъдат създадени адреси на електронна поща за всяко от читалищата-членове, който да е от типа
Моля, попълнете анкетата дори и в случай, че нямате желание да ползвате подобен адрес, за да може резултатите от нея да отразят реалните нужди. На база вашите отговори ще се вземе решение за създаване или не на тези адреси.
Благодарим ви предварително за отделеното време.

Министерство на културата с 50 млн. лв. от ОП "Регионално развитие"

Съгласно официална информация, оповестена от Министерството на културата на Р България, на 20 май 2009 г. е подписано рамково споразумение между министерствата на регионалното развитие и благоустройството и на културата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на обща стойност 50 млн. лв. от Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 - 2013 г. 28 млн. лв. ще са за "подобряване на инфраструктурата на сгради на културни институции държавна собственост управлявани от Министерството на културата - културни центрове, театри, опери, читалища, библиотеки, концертни зали и други", а останалите 22 млн. лв. са за възстановяване, консервация, опазване, реставрация, експониране, оборудване и др. на паметници на културата с национално и световно значение. Безвъзмездната финансова помощ се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.
Въпреки споменаването на читалищата като възможен бенефициент, във финансовия план на инвестиционната програма такива липсват (http://mc.government.bg/images/OPRR-proekti.doc).

Служител на НЧ "Цар Борис III", гр. София с награда от Министъра на културата

На 20.05.2009 г. г-жа Галина Савова, библиотекар при НЧ "Цар Борис III" бе наградена от Министъра на културата проф. Стефан Данаилов за принос в областта на културата.
Кратка автобиография:
Образование - висше, българска филология, СУ "Кл. Охридски"
Следдипломна квалификация - специалност "Библиотекознание и научна информация" към СУ "Кл.Охридски", 1995 г.
Трудов стаж по специалността - 17 години
Трудов стаж в НЧ "Цар Борис III" - 13 години
- сертификат за компютърна грамотност. Умения за работа с Word, Excel, интернет, отлично владее програмен продукт "Автоматизирана библиотека"
- професионална квалификация - от 1991 г. - участие във всички ежегодни семинари, провеждани от Столична библиотека.
От 2005 г. - участие в традиционните национални библиотечни семинари, свързани с автоматизацията на библиотеките.
- лично участие - проведени презентации на библиотечни работни срещи във В. Търново, Шумен и Благоевград на тема "Работа с програмен продукт "АБ"
- Проведено обучение и оказване на методическа помощ при автоматизацията на повече от 50 библиотеки (училищни, читалищни, университетски, ведомствени, регионални) в цялата страна.

"Върви, народе възродени, към светла бъднина върви,
с книжовността, таз сила нова, съдбините си ти поднови!"

Честит 24 май -
Ден на българската просвета и култура
и на славянската писменост!