1. Асоциация "Съвременни читалища" бе одобрена за доставчик на обучителни услуги по ОП "Развитие на човешките ресурси"
  2. Народно читалище "Искра" - с. Ягодово стартира новата 2010 година с откриването на Център за информационни технологии и обучения
  3. Член на Асоциация „Съвременни читалища" - победител в конкурса „АГОРА - 2009"
  4. Проучване за квалификацията на читалищните библиотекари
  5. Програма „Местно и организационно развитие" в помощ и на читалищата
  6. Възможност за реализация на читалищен културен продукт
  7. Конкурс за обучители по Програма "Глоб@лни библиотеки - България"
  8. Новини от членовете

Читалищна Нова Година!

АСЧ честити Новата година на всички свои членове! Нека 2010-а година да донесе успехи на всички, които се стремят към тях, нека сътвореното от вас, читалищните дейци, да достигне до повече сърца и да спечели повече приятели на изкуството, културата и добрите дела!

Асоциация "Съвременни читалища" (АСЧ) бе одобрена за доставчик на обучителни услуги по Приоритетни оси 1 и 2 на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси 2007-2013" съгласно чл. 7, ал. 2 на ПМС 251/21.10.2009 г. Това дава възможност на Асоциацията да предоставя професионално обучение и обучение по ключови компетентности на заети и безработни лица при прилагане на широко рекламирания напоследък ваучерен механизъм.
АСЧ възнамерява да разширява спектъра на предлаганите обучения, а в партньорство с читалищата да увеличава и местата за тяхното провеждане, за да даде възможност на повече граждани безплатно да повишат своята компететност или професионална квалификция. Приоритет при развитието на тази дейност ще бъдат по-малките населени места, където хората са с най-ограничен достъп до обучителни услуги.

За първи път в с. Ягодово отвори врати Център за информационни технологии и обучения. Идеята се превърна в реалност в началото на 2010 г., благодарение на съвместната работа на служителите на читалището, доброволци от местната общност и изключителната подкрепа на Асоциация „Съвременни читалища" в лицето на инж. Георги Петров.
Центърът разполага с 8 компютърни работни места, скенер, принтер, факс и ксерокс, които ще бъдат много полезни за хората от местната общност, тъй като до този момент такъв вид услуги не бяха достъпни на територията на селото. Основна цел, на реализирания вече проект, е всеки член на общността, без значение от възраст и образование, да има възможност да използва материалната база и помощта на служителите в Центъра.
Амбицията на персонала е да продължи с надграждането на своите умения, което да повиши качеството на предлаганите услуги, а с помощта на АСЧ един ден центърът да се превърне и в място за професионално обучение.

Член на Асоциация „Съвременни читалища" - победител в конкурса „АГОРА - 2009"

През 2009-а година Платформа АГОРА за първи път организира конкурс за най-добра гражданска инициатива, реализирана от читалище, под надслов „АГОРА - 2009". Читалища от цялата страна, 7 от които членове на Асоциация „Съвременни читалища", взеха участие, представяйки свои осъществени проекти през 2009 г.
Четири от читалищата, членуващи в Асоциацията (НЧ "Постоянство", гр. Лом, НЧ "Светлина", с. Гара Бов, НЧ "Развитие", гр. Дряново, НЧ "Напредък - 1871", гр. Никопол), стигнаха до финалния етап на конкурса, който се проведе на 14 декември 2009 г. в хотел „България" - София. Всяко от номинираните седем читалища представи своята инициатива чрез т.нар. застъпници - участници в подготовката и реализацията на иницативите. Кметове, читалищни дейци и активно участвали представители на общността пресъздадоха със слово и снимков материал своята инициатива, разкривайки пътя от идеята до резултатите от осъществяването й на практика.
Инициативата "Ако можеш помогни и в дома си ме вземи" на читалище „Развитие" - гр. Дряново, спечели както сърцата на най-голяма част от присъстващите, така и наградата в конкурса: плакет "АГОРА - 2009" и парична награда в размер на 1 000 лв. Г-жа Емилия Лисичкова, Председател на Управителния съвет на Платформа АГОРА, връчи наградата на г-жа Антоанета Ставрева. Всички номинирани читалища получиха сертификати и плакети.

Проучване за квалификацията на читалищните библиотекари

Във връзка с планиране на дейностите на Асоциация "Съвременни читалища" (АСЧ) за 2010 г., ви молим да попълните следната кратка анкета за съответствието на квалификацията на библиотекарите във вашите читалища с изискванията на Закона за обществените библиотеки. Това ще ни позволи по-добре да планираме дейностите за повишаване на квалификацията на служителите в читалищата членове на АСЧ.

Анкетата можете да попълните ТУК

Програма „Местно и организационно развитие" в помощ и на читалищата

Започва кампанията на Корпуса на мира за набиране на партниращи организации, които да работят съвместно с поредната група доброволци, която пристига в България през май 2010 г. В периода юли 2010 г. - юли 2012 г. 20 доброволци от програмата „Местно и организационно развитие" ще подпомагат организации, участващи в местното развитие: общински администрации и кметства, неправителствени организации, читалища и др.
Съвместната работа на доброволците и българските им партньори ще се изразява в: направата на проекти за развитие на туризма и подобряване на инфраструктурата, реализиране на консултации и обучение на предприемачи от малкия и среден бизнес, организиране на мероприятия, свързани с опазването на околната среда, подпомагане на местни организации за създаване на партньорски мрежи, изготвяне на презентационни материали.
По-слабо развитите региони, в които е отчетен недостиг на квалифицирани кадри и нужда от развитие на административен капацитет са целевите места, в които програмата „Местно и организационно развитие" изпраща доброволците.
Срокът за подаване на заявки е до 28 февруари. При проявен интерес - моля свържете се с офиса на програмата, за да получите информационен пакет и формуляр за кандидатстване.

За контакти с програма "Местно и организационно развитие" - Д. Цеков (02/8182123 02/8182123 , GSM - 0886 401 728 0886 401 728 , )

Възможност за реализация на читалищен културен продукт

Във връзка със заявените желание и готовност от страна на няколко от членовете на АСЧ, за предлагане/продажба на културен туристически продукт, осъществихме контакт с фирма „Инес травел", която е от 8 години на пазара на туристически услуги и притежава лицензи за туроператор и туристически агент.
Туристическата фирма организира турове в България на туристи от Западна Европа и Русия, по време на които им показва местни забележителности и им дава възможност да се докоснат до нашата култура. Ако желаете да представите пред туристи вашия празник, фестивал или събор, ако искате да ги запознаете със съвременния бит на българина, производство на домашно вино и ракия, стопански двор, градина с плодове и зеленчуци, зимник с традиционна зимнина, приготвяне на традиционно българско ястие и т.н., разгледайте анкетната карта и ако откриете дейностите на вашето читалище, я попълнете и изпратете на
Ако вашето читалище вече е развило успешно партньорство с друга туристическа фирма и продава културния си продукт чрез нея, споделете с нас вашия опит, за да може и останалите колеги да се възползват от него. Нашата цел е не да се работи с една определена фирма, а да се създаде възможност за по-успешна реализация на културния продукт на членовете на Асоциацията и реализация на финансов приход за читалището.

Контактът с „Инес Травел" бе осъществен благодарение на съдействието на колегата Александър Ангелов от НЧ "Възраждане" гр. София, който от няколко години има успешно партньорство с фирмата.

Конкурс за обучители по Програма „Глоб@лни библиотеки - България"

Програма "Глоб@лни библиотеки - България", съвместна инициатива на Министерство на културата и Програма на ООН за развитие, набира кандидати за обучители от цялата страна в четири тематични направления:
• Информационни и комуникационни технологии, за повече информация ТУК
• Организация и управление на работата в обществената библиотека, за повече информация ТУК
• Услуги в модерната библиотека, за повече информация ТУК
• Общуване и работа с хора, за повече информация ТУК
Конкурсът за обучители на Програма „Глоб@лни библиотеки" е възможност и за служителите в информационно-обучителните центрове в читалищата да докажат и споделят своите знания и умения. При проявен интерес, можете да изпратите подробна автобиография и мотивационно писмо на български език на Срокът е до 07.02.2010 г. Задължително е да посочите направлението/ята, за което кандидатствате. Екипът на програмата ще се свърже само с избрани кандидати.

Източник: Програма "Глоб@лни библиотеки - България" - www.glbulgaria.bg

- НЧ "Светлина" г. Бов откри втората занаятчийска учебна година - подробности ТУК

- Национален литературен конкурс "Море" - подробности ТУК

- Приключи проект на НЧ "Л. Каравелов" - Куртово Конаре за биоразнообразие - подробности ТУК

- VIII международен фестивал на кукерските и маскарадни игри "Кукове-Раковски 2010" - подробности ТУК

- Честит Рожден ден!

Какво е едно читалище без хората, които работят за него? На този въпрос може да отговори всеки, който е допринесъл за съхранението и развитието на читалищното дело през годините. Затова е вярно и твърдението, че най-голямото богатство за читалищата са хората, работещи за и в тях. Нека да поздравим колегите, които са рожденици този месец и да им пожелаем здраве, вдъхновение за бъдещи градивни идеи и успехи при реализирането им.

- 31 януари - Вера Демирева, Ръководител "Информационно-обучителен център" при НЧ "Васил Левски", гр. Балчик
- 15 февруари - Татяна Йовчева, секретар при НЧ "Зора", гр. Ямбол.