1. Отчетно събрание на АСЧ 2010 г. - много повече от отчет
2. Нина Антова - с приз за Личност на АСЧ за 2010 г.
3. Среща на членовете на АСЧ - 2-3 юни 2010 г.
4. Виртуален живот за читалища
5. Асоциация "Съвременни читалища" набира доброволци
6. Обучението през целия живот в Европа - достъпност и развитие
7. Новини от членовете

Отчетно събрание на АСЧ 2010 г. - много повече от отчет

На 22.04.2010 г. в читалище "Цар Борис ІІІ" - София, се проведе годишното отчетно събрание на АСЧ. За да бъдем честни, е необходимо да уточним, че думата СЪБРАНИЕ не е най-подходящата за това, което се случи във въпросния ден. Оживен диалог, събеседване, разговор, изпълнен с идеи и споделяне на добър опит описват много по-добре атмосферата на събитието.
Председателят на Асоциацията - инж. Георги Петров - припомни на присъстващите по-значимите моменти от живота на АСЧ през изминалата година и представи плана за бъдещото й развитие. Бяха гласувани и приети с пълно единодушие промени в Устава на Асоциацията. С приемането на измененията се цели постигане на по-голяма яснота и точност при тълкуване на правилата за членство.
Много въпроси намериха своите отговори - представителите на отделните читалища споделиха своите проблеми, опасения, както и примери за добре свършена работа. Обменът на опит се оказа сред причините, заради които си е струвало да се измине пътят до София от Видин, Балчик, Ягодово, Белене, Казанлък и всички други населени места в България, чиито представители присъстваха на срещата.
След края на събранието пътищата се разделиха, но това, което ще ги събере отново - желанието за постигане на още по-добри резултати и доброто настроение - всеки взе със себе си.

Нина Антова - с приз за Личност на АСЧ за 2010 г.

С пълно единодушие и при номинирането, и при последвалото гласуване за Личност на АСЧ за 2010 г. бе избрана г-жа Нина Антова - дългогодишен председател на НЧ "Цар Борис ІІІ" София.
Топли думи и благодарности бяха отправени към г-жа Антова за цялостния й принос към дейността на Асоциацията - от основаването на АСЧ до настоящия момент. Носители на наградата до този момент са Председателят на Асоциацията - инж. Георги Петров, г-жа Вера Демирева - Инженер компютърни системи и мрежи в НЧ "Васил Левски" гр. Балчик и г-жа Силвия Боева - Секретар на НЧ "Алеко Константинов" гр. Провадия.

Среща на членовете на АСЧ - 2-3 юни 2010 г.

По време на годишното отчетно събрание на АСЧ членовете на Асоциацията заявиха желание да се проведе среща на читалищата членове на АСЧ за представяне на добри читалищни практики при реализация на обучение на възрастни, както и възможности за реализацията им. Присъстващите определиха и датата и мястото на провеждането й - 2-3 юни 2010 г. Домакин на събитието ще бъде читалище "Искра" - с.Ягодово.
Събранието ще се проведе непосредствено преди Националната среща на членовете на платформа АГОРА, която ще се състои в София на 4-5 юни 2010 г.

Виртуален живот за читалища

Асоциация "Съвременни читалища" започна нова инициатива - изработване и поддържане на сайтове на българските читалища. Целта на Асоциацията е да се подобри публичния образ на читалищата и представянето на тяхната богата и разнородна дейност.
Услугата е достъпна за всички читалища, а за тези, които са членове на Асоциацията, цените за изработването на сайт са преференциални. Реализирането на този проект ще даде по-голяма гласност на случващото се в читалищата, информацията ще достига до по-широк кръг от хора, които ще имат възможността да се запознаят с ролята на читалищата в миналото, настоящето и бъдещето. Независимо от населеното място, в което се намира читалището, новини за неговите дейност, история и добри практики ще бъдат ЧУТИ и ВИДЕНИ от всички, желаещи да се докоснат до българското, европейско и световно богатство, носещо името ЧИТАЛИЩЕ.
Първото читалище, което се сдоби със свой собствен сайт в следствие на инициативата и в момента попълва страниците му с информация е НЧ "Цар Борис ІІІ" гр. София - http://tzarboris3.association.bg/

Асоциация "Съвременни читалища" набира доброволци

Във връзка с увеличаване на дейностите си Асоциация "Съвременни читалища" набира доброволци със следния профил:
- С добър английски - за поддръжка на английската версия на сайта на организацията,
- С опит в обучението на възрастни - за подобряване на системата на предлагане на обучение за възрастни и актуализация на учебни програми
- С опит в уеб дизайна и/или уеб програмирането и/или базите данни
Независимо къде живеете, ако работата на Асоциация "Съвременни читалища" Ви е интересна и имате желание да бъдете доброволец, дори и Вашата квалификация да не съответства на някой от посочените по-горе профили, ще се радваме да се свържете с нас на или по телефон на 02/4161504
Ако не разполагате със свободно време, кажете на някой познат или приятел. Може би това ще направи неговия ден по-интересен.

Обучението през целия живот в Европа - достъпност и развитие

От 24 до 30 април представител на Асоциация "Съвременни читалища" взе участие в работна среща за обмяна на опит на представители на министерства, агенции, общини и обучителни организации от 10 страни от ЕС, която се проведе в гр. Глазгоу, Великобритания. Основна тема на срещата бе улесняването на достъпа до обучение през целия живот и развитието на гражданите чрез привличането им към участие в обучения. Обстойно бе представена системата на професионално обучение и обучение през целия живот на Шотландия, която е една от най-добре развитите в Европа. Бяха представени системите и на останалите участващи в срещата страни. Представителят на АСЧ представи ситуацията в България, запозна се с добрият опит на другите страни и установи контакти с цел съвместна реализация на бъдещи инициативи. На предстоящата на 2-3 юни среща на членовете на АСЧ те ще бъдат запознати обстойно с резултатите от обмяната на опит.

- Интересна инициатива на НЧ "Светлина-1929" - с. Труд

На 30 АПРИЛ 2010 г. от 18.00 часа в МИКЦ - с. Труд бяха представени книга и документален филм, посветен на резултатите от обществените дебати, Филмът ще бъде разпространен на територията на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство.
Представянето се организира в рамките на проект СТОПАНИ (Социален Театър за Овластяване, Подкрепа, Активност и Нормативни Иновации), изпълнен съвместно от Център за европейски инициативи и Народно читалище „Светлина-1929", с. Труд. Проектът въвежда за първи път в България методологията на форум-театъра за насърчаване на гражданската активност.
Форум-театърът превръща зрителите от пасивни наблюдаващи в активни участници и им позволява да променят сценария и героите в пиесата. Всеки може да излезе на сцената и да експериментира със своята гледна точка и с личното си отношение към показаните проблемни ситуации.
Подходът е възникнал в Латинска Америка в отговор на диктаторските режими и нарушаването на човешките права. В наши дни методологията на форум-театъра е широко приложима за обществен дебат по различни проблеми. За първи път в България, в рамките на цитирания проект, методът се използва за обсъждането на проблем, чието разрешаване зависи от партньорството между местната власт и гражданско общество.
С тази инициатива НЧ "Светлина-1929" с.Труд се включва в кампанията на фондация "Лале" за отбелязване на Европейския ден за солидарност между поколенията.
За допълнителна информация:
Кръстина Стайкова - местен координатор на проекта
НЧ „Светлина", с.Труд, тел. 0878 259 235

- Пролет е! Гергьовден е! Празник е!

АСЧ честити Гергьовден на всички именници! Нека празникът донесе в домовете ви здраве, благополучие и радост, а делата ви да се помнят дълго!

- Фотографски конкурс "По пътеките на времето" - подробности тук

- ЦПО към АСЧ започна обучение по програма "Аз мога" в Провадия - за повече информация тук

- VІ-ти Национален поетичен конкурс в памет на Веселин Сариев - за повече информация тук

Колегите-рожденници през месец май са:

- 8 май - Ниази Акифов - служител в ИОЦ към НЧ „Христо Ботев", Ценово
- 17 май - Цветана Врайкова - председател на НЧ „Христо Ботев - 97", Белене
- 22 май - Мария Банджакова - секретар на НЧ „Съзнание", Брестовица
- 29 май - Веселина Стоянова - ИТ специалист в НЧ „Св. св. Кирил и Методий", Бургас