АСЧ бе домакин на първия международен курс за обучители на възрастни

23.07.2015

От 16 до 22 юли, седемте партньори по проекта „Социално образование за възрастни" се събраха в София, за да приложат на практика, тестват и вземат решение за прилагането на материалите и дейностите планирани в предишните етапи на този проект.

SEAM: Social Education of Adults through Mobility e двугодишно стратегическо партньорство на международно ниво, чиято реализация е координирана от испанската асоциация Asociación Gantalcalá с подкрепата на следните организации:
• Асоциация „Съвременни читалища" (България);
• Diecezni charita Brno (Чехия);
• Passaggi onlus (Италия);
• Latvian Adult Education Association (Латвия);
• Municipio de Amarante (Португалия);
• Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje (Словения).
Проектът е финансиран по програма Erasmus + на Европейската комисия, Ключова дейност 2.

От септември по проекта SEAM ще започнат обучения за възрастни над 50-годишна възраст в седемте държави-партньори по проекта. Обучаемите ще вземат участие в курсове по комуникация на чужди езици и междукултурното взаимодействие, чрез средства за международна мобилност и насърчаване на тяхното социално включване. Курсистите ще придобият нови културни и/или езикови умения чрез формални и неформални методи. Домакините и атмосферата в България предоставиха чудесна възможност както за представителите, така и обучителите да тестват материалите, изготвени в резултат на партньорството, да намерят слабостите и начините за прилагане на планираните дейности.

Основната цел на срещата бе преподавателите и представителите на седемте организации да се срещнат и да взаимодействат един с друг, както и да научат повече за различните начини за привличане на участници, преподаване и учене, методологии, формални и неформални образователни дейности и материали, необходими за обучението на възрастни. Освен, че бе от съществено значение да се подготвят бъдещите етапи на проекта, особено полезно за всички участници бе да се запознаят с програмите, дейностите и добрите практики, извършвани домакина на срещана - Асоциация „Съвременни Читалища" (www.association.bg)), които се отнасят до устойчиво развитие на образованието за възрастни, чрез активно участие на гражданите, доброволчеството и ключовите компетентности. Повече информация за дейностите, семинарите и методологията на обучението е достъпна на сайта на проекта: http://www.seamproject.eu/

За допълнителна информация можете да се обърнете към Асоциация „Съвременни читалища", българският партньор по този проект -

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия и програмата Еразъм +. Тази публикация отразява само личните виждания на нейния автор и Комисията не може да носи отговорност за каквато и да е употреба на информацията, съдържаща се в нея. Copyright © 2015 Проект SEAM. Всички права запазени