Лято, лято, хубаво лято...

28.08.2015

Всяко лято е най-хубавото, когато си дете..., когато има игри на воля и до късно вечер. А денем, денем в читалището - игри, състезания, походи, пленер, рисуване, майсторене на сувенири от цветни хартийки и пластмасови бутилки, от камъчета, мидички, охлюви и семена. Изработването и оцветяването на фосили на мекотели и растения - съвременници на децата, привлече вниманието на баби и дядовци. В почистването на брега в подножието на природната забележителност - скалната църква - помогнаха мами и татковци.

За трета поредна година в НЧ «Напредък-1871» от началото на юни до края на август се провежда лятна работа с деца. Включват се деца от 1 до 6 клас, и то не само от Никопол, но и от други градове на България и даже от далечна Испания. Наред с дейностите в двата кръжока децата водеха родителите си да участват заедно с тях при честването на 1 юни; посетиха концерта на ДМШ "Боян Икономов" към читалището. В конкурса на тема „Бъди активен за р. Дунав" в рамките на събитията, посветени на Деня на река Дунав - 29 юни, те участваха в конкурс за рисунка на асфалт, в поход, почистване на брега и пленер. Прожекции на детски филми с мултимедия, предоставена по Програма «Глобални библиотеки», бяха част от поредицата инициативи, посветени на 138 г. от освобождението на Никопол. Не бяха подминати и музея на открито, а също и фотоизложбата „115 години организирано физкултурно движение в Никопол". Детски рисунки участваха в конкурса „Прилепите" на сдружение „Зелени Балкани" и на НГФ „Българка" -  „Планината" или „Песента на Планината". Децата научиха кой е Филип Станиславов и че е написал в Никопол и издал в Рим първата българска печатна книга Абагар. Участваха отборно с родителите в състезание по надуване на балони, демонстрираха пана, изработени със семена.

Една вълнуваща среща с творчеството на английския писател Кристофър Бъкстон ще остави в сърцата им спомени за цял живот. Получиха и първият си автограф от автора върху книгата за деца „Седемте палавници и властната принцеса". На Анни и Кристофър Бъкстон децата подариха изрисувани от тях глинени гърненца за спомен от срещата. Не по-малко интересно за децата и родителите бяха безплатните 3D прожекции в последния ден от Празника на Никопол. И, както всеки път, лятната работа завърши с детско парти със сладки, соленки, безалкохолни напитки, музика и ... награда - книга, с помощта на която за „домашна работа" да научат знамената на държавите, членки на ЕС, предоставена от Информационен център „Европа директно"- Плевен, с който читалището има активни съвместни дейности. На въпроса на ръководителката им Боряна Павлова дали са доволни и ще участват ли в лятната работа на читалището догодина, децата отговориха с «да», но ако може по-често да ходят на походи, да има повече игри и занимания на никополския плаж.

Информацията е подготвена от  НЧ «Напредък-1871» - гр. Никопол