Стартира кампания "Забраненият референдум"

14.09.2015

240 човека от 11 точки на България дадоха старт на кампанията „Забраненият референдум". Това стана на импровизирано „гражданско събрание", на което гражданите заседаваха по темата дали да бъде проведен онлайн референдум по двата въпроса - за мажоритарния избор и задължителното гласуване, които депутатите не включиха в официалния национален референдум 2015.

В заседанието участваха партньорски организации от Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, с. Горица, Карлово, Плевен, Пловдив, Русе, София и Търговище, които бяха привлекли активни граждани да изразят позицията си. Гласуването се проведе чрез видеоконферентна връзка и по телефона, а гласовете бяха 238 „за" и 2 „въздържал се". По този начин „гражданското събрание" символично даде зелена светлина на кампанията, наречена „Забраненият референдум".

Припомняме, през юли 2015 г. парламентът отхвърли два от трите важни въпроса за Националния референдум 2015 и така лиши гражданите от възможността да изразят мнението си по темите, които трябва да зависят именно от тях - избирателите, а не от политиците.

Инициативата „Забраненият референдум" е отговорът на Форум Гражданско Участие, в широка партньорска коалиция от активни граждани и граждански организации от цялата страна, между които е и Асоциация "Съвременни читалища" и в резултат на която бе създадена платформата http://zareferendum.bg/.

На нея гражданите ще могат да гласуват по „забранените" теми:

• Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?
  • Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?

„Забраненият референдум" не предпоставя гласуване с „да" или „не" по нито един от двата въпроса. Целта е да бъде генерирана обществена енергия, която да стане проводник за решаването на няколко ключови дефицита в българската демократична реалност:

• Липсата на диалог и разбиране между гражданите и гражданските организации - от една страна, и властта - от друга;
  • Не добре разписаният Закон за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, който на практика обезсмисля усилията на гражданите да организират инициативи, с които да участват във вземането на важните решения, засягащи бита им;
  • Удобно настанилото се усещане у голяма част от хората „че нищо не зависи от тях";

Онлайн платформата http://zareferendum.bg/ онагледява един от начините за водене на същинска информационна кампания за референдум. Там присъстват обективни аргументи „за" и „против" двата поставени въпроса, а гласуването става бързо и удобно.

Резултатите от допитването ще бъдат обявени в деня на националния референдум - 25.10.2015 г.