Тържествено бяха наградени най-талантливите участници във Втория национален конкурс за исторически разказ „Цончо Родев“

29.09.2015

Създаден през 2005 г. от известния автор на исторически романи Цончо Родев, ученическият конкурс има за задача да поощрява 14 -19 годишните деца с усет към словото и със заложби за творческо писане. След като през 2011 г. родолюбивият творец, роден в Провадия, си замина, конкурсът прерасна в национален, прие името „Цончо Родев" и надслова „Изпитание" (по заглавието на един от най-известните романи на белетриста, посветен на Съединението).

На 25 септември от 17.30 часа в Зала „Вичо Иванов" в гр. Провадия тържествено бяха наградени отличените в тазгодишното му издание.

При предварителната подборка петчленното жури от литератори и историци номинира следните ученически текстове:

• „Чест" с автор Яна Иванова, гр. Варна
  • „Добрият учител" с автор Венцислава Писачева, гр. Карлово
  • „Пътуване във времето" с автор Лиляна Младенова, гр.Шумен
  • „Бъдещето на Мадарския конник" с автор Лиляна Младенова, гр.Шумен
  • „Кесия с пръст" с автор Милотин Бараков, гр. Русе
  • „Белият вързоп" (извън регламента - есе) с автор Десислава Георгиева, гр.Търговище
  • „Изпитание"( Пъъъъът!...) с автор Величка Зердашка, гр. Пловдив
  • „Моят най-добър приятел" с автор Невена Цанева, гр. Варна
  • „Пролетни сънища" с автор Елена Таракова, гр. Петрич
  • „Спасителят" с автор Васил Манев , гр.Добрич
  • „Тя, жената" с автор Любомира Димитрова, гр.Свищов
  • „Изпитанието в живота на сливналията Иван Гайтанджиев" с автор Ралица Панайотова, гр.Сливен

Наградени:

I място - „Пролетни сънища" Елена Тодорова Таракова, гр. Петрич
II място - „Моят най-добър приятел" Невена Иванова Цанева, гр. Варна
III място - „Кесия с пръст" Милотин Владимиров Бараков, гр. Русе
„Чест" Яна Жекова Иванова, гр. Варна
Поощрение - „„Изпитание"( Пъъъъът!...) - Величка Петрова Зердашка, гр. Пловдив
Поощрение (извън класирането) за най-млад участник - „Добрият учител", Венцислава Писачева, гр. Карлово

На тържеството в Зала „Вичо Иванов" присъстваха ученици, учители, общественици, родители. Специален гост бе съпругата на писателя - Надежда Родева. Наградите бяха връчени от кмета на град Провадия, г-н Филчо Филев. Водещата Антоанета Георгиева изрази радостта на организаторите от срещата им с творбите на младите таланти. 51 участници с 53 текста премериха силите си в опит да разкажат за изпитанията на своя народ и за смелите си сънародници в драматичните времена от българската история. В текстовете на много от тях можеха да се открият родолюбието, рицарският дух и преклонението пред саможертвата - така характерни за романите на Цончо Родев.
Публиката беше впечатлена от разказа за учителстването на Васил Левски във Войнягово, написан от едва 11-годишната Венцислава Писачева от Карлово. Тя получи поощрение за най-млад участник, извън регламента. С интерес бяха посрещнати и „Моят най-добър приятел" на очарователната Невена Цанева, дванадесетокласничка от Варненската математическа гимназия, и първата награда - за поетичния разказ „Пролетни сънища" на Елена Таракова от Петрич.
Същата вечер беше представена и книгата „Афоризми, сентенции, размишления, задявки" на Цончо Родев, събрала есенциална мъдрост от 16-те издадени приживе творби на писателя. Съставителката Марта Радева подчерта, че не само онова, което ни остави писателят Цончо Родев, е литература; той бе от хората, превръщащи в изкуство всичко, до което се докоснат. Беше като излязъл от книга, в която духовното благородство, честта и храбростта са най-важните правила, по които се живее. Затова афоризмите му отразяват мъдростта на един драматичен живот и на едно богато творчество, посветено на българската история и на идеалите, благодарение на които се е съхранил онази невидима ценност, която обикновено наричаме български дух.
Присъстващите имаха възможност да си закупят екземпляр от излязлата през август последна книга на писателя, която получиха като награда отличените млади таланти.