С изложба приключи лятната занималня в читалищата от Община Ценово

30.09.2015

Читалищата от Община Ценово се обединиха около идеята на Асоциация "Съвременни читалища" гр. София за работа с деца през летния сезон на тема „Екологично и гражданско възпитание чрез игри". Провеждането на лятната занималня се осъществи със съдействието на Асоциация "Съвременни читалища" и на разработения от нея пакет от образователни материали - Устойчиво образование или образование за устойчиво развитие.

Целта, която си поставиха читалищата от Община Ценово е за изграждане на поведение и отношение във подрастващото поколение на отговорност към обществото и бъдещото му развитие, към околната среда и нейното опазване и съхранение за следващите поколения. Чрез образователното и игрово съдържание на летните занимания, наблюдение на природни явления, запознаване с история на хартията, стъклото, пластмасата и други използвани в ежедневието ресурси, децата формулираха въпроси и откриваха подходящи решения.

Лятната занималня беше закрита през месец септември, като изработеното от децата с природни материали беше подредено в изложба в изложбения център на Фолклорен събор „Ценово пее и танцува" на 19 и 20 септември 2015 година.

Получиха се уникални творби: букети, вази, пана, икебани, украси за маса, , кошници с плодове и зеленчуци и още, и още... Така децата се научиха, как от природни материали могат да се сътворят „забавни чудеса". Ръководителите на екозанималнята подредиха изложба, на която се радваха не само малките възпитаници, но и всички родители и гости на събора.

Веска Димитрова- секретар
НЧ "Хр. Ботев -1898", с. Ценово.