Начало
Начало   Карта на сайта   Контакти   Текстова версия   Печат
Асоциация Съвременни Читалища

Стартира третото издание на програмата „Интернет за всички 55+“ на А1 България, изпълнявана в партньорство с Асоциация „Съвременни читалища“

04.07.2022

Тази година то обхваща 40 читалища в 12 града и 23 села в страната.

Обученията от „Интернет за всички 55+“ са напълно безплатни за всички желаещи и са насочени към участниците на възраст над 55 години. Курсовете се провеждат под формата на видеоуроци, които са обхващат 12 теми като основни настройки на телефона, използване на чат програми и социални мрежи, работа с приложения за контакти, календар и бележки, както и търсене на информация в интернет или обекти на картата. Създадени са и специални уроци за все по-важните теми като онлайн пазаруване и разпознаване на фалшиви новини.

„Повечето хора приемат дигиталните умения за даденост. Постоянно превключваме между различните приложения и устройства, създаваме акаунти в различни платформи и като цяло преминаваме през технологичните препятствия без затруднения, дори без да се замисляме. В същото време е факт, че за голяма част от възрастните хора технологиите са предизвикателство и стрес. Пандемията много ясно показа колко голяма всъщност е „дигиталната пропаст“ между поколенията, когато технологиите станаха основният начин да общуваме, да се забавляваме, работим и учим. Използването на технологиите е умение, което не трябва да остава само в ръцете на младите. Именно това е целта на „Интернет за всички 55+“ – да даде базови умения на възрастните хора и така да подобри живота им в дигиталния свят.“, коментира Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“, А1 България.

„Настоящото издание на програмата надгражда досегашното съдържание, като добавяме изцяло нови теми, към които е идентифициран интерес от страна на обучаемите и така покриваме някои от най-важните за участниците области. Читалищата са естествения местен център за достигане до нови знания и умения за гражданите от всички възрасти и начинанието се реализира в партньорство с тях, което гарантира безпроблемното провеждане на занятията на място. С развитие на инициативата и интереса на читалищата към нея се увеличава, поради което обхвата ѝ тази година е увеличен до 40 читалища.“ – коментира Георги Петров, председател на Управителния съвет на Асоциация „Съвременни читалища“.

„Интернет за всички 55+“ се провежда в 12 града и 23 села: Варна, Пловдив, Бургас, Провадия, Белене, Радомир, Кърджали, Перущица, Девня, Свиленград, Дряново и Баня, както и селата Добрина, Крушаре, Бенковски, Искрец, Радилово, Попинци, Макреш, Туркинча, Стремци, Величково, Асеново, Беляново, Долна Студена, Йоаким Груево, Джулюница, Ветрино, Смилян, Гара Бов, Синитово, Кошава, Ценово, Новград и Караманово. Настоящото издание на инициативата ще продължи до 10 ноември 2022 г., а пълният списък с читалища и всички обучителни видеоклипове от програмата са достъпни на https://www.a1.bg/net-for-all.

Във всяко читалище, което е част от инициативата, желаещите да се включат в курсовете ще открият таблети с мобилен интернет от А1 и нужните аксесоари за обучението, а също така ще могат да разчитат на съдействие на място от квалифицирания персонал. Всички, които преминат през програмата и попълнят успешно теста накрая, ще участват в томбола за атрактивни технологични награди.

„Интернет за всички“ е част от дългогодишната стратегия на А1 в областта на корпоративната социална отговорност и развитието и ESG за преодоляване на цифровото разделение у нас. Инициативата стартира в България през 2014 година и в началото беше насочена основно към децата и тийнейджърите. От 2019 година А1 България, в партньорство с Асоциация „Съвременни читалища“ разшириха обхвата на „Интернет за всички“ и към хората на възраст над 55 години, за да може информацията и знанията за технологиите да достигнат и до възрастните хора в цялата страна. През последните две издания на „Интернет за всички 55+“ са обучени над 700 курсисти.
назад